Historiek

Op 28 juni 1914, schiet de nationalist Gavrilo Princip aartshertog François-Ferdinant, de opvolger van de Oostenrijkse-Hongaarse troon, en zijn echtgenote neer tijdens hun officieel bezoek aan Sarajevo. Dit voorval verplicht meerdere Europese landen een verdrag te sluiten in het kader van eventuele wraak van de Oostenrijkse Hongaren. Frankrijk en Engeland vormen een alliantie met Rusland. Oostenrijk en Hongarije vormen een alliantie met Duitsland en de door Duitsland gecontroleerde landen. Dit conflict speelt zich in principe af in Europa maar krijgt een wereldlijke dimensie door de het toedoen van de kolonies.

Op 23 juli stelt Oostenrijk en Hongarije een ultimatum aan Servië , waarin ze een onderzoek eisen. Op 24 juli mobiliseren de russen en ze vragen aan de geallieerden om hetzelfde te doen in een zo kort mogelijke tijd. De Serviërs mobiliseren de 25 en op dezelfde datum aanvaarden ze het ultimatum, het enige punt dat ze niet aanvaarden is dat Oostenrijk het onderzoek doet in Servië. De Oostenrijkers verbreken de diplomatieke betrekkingen met Servië. De Oostenrijkers mobiliseren op hun beurt en verklaren Servië de oorlog op 28 juli. De 29ste juli mobiliseert Rusland zich tegen Oostenrijk en Hongarije en de 30ste juli doen ze hetzelfde tegen Duitsland. Duitsland slaagt er niet in Frankrijk te overtuigen de Russen te ondersteunen in geval van een conflict met Servië en mobiliseert zich om de oorlog te verklaren aan Rusland op de 1ste augustus. Frankrijk mobiliseert op zijn beurt op de 2de augustus. Duitsland stelt een ultimatum ten opzichte van België waarin ze de vrije doorgang eisen op Belgisch grondgebied, die op dat moment neutraal is. Belgie verwerpt het ultimatum en op de 4de augustus valt Duitsland, België en Luxemburg binnen om zo het von Schlieffen plan te kunnen uitwerken om Frankrijk in de tang te nemen. Engeland dat de neutraliteit van België garandeert stelt op haar beurt aan Duitsland een ultimatum, geen antwoord verkrijgend verklaren zij Duitsland de oorlog op de 5de augustus het geen resulteert in een conflict met heel de Commonwealth. De 6de augustus verklaren Oostenrijk en Hongarijë de oorlog aan Rusland, Frankrijk verklaard op de 11de augustus de oorlog aan Oostenrijk en Hongarijë, Engeland volgt het voorbeeld op de 13de augustus. Japan verklaard op zijn beurt de oorlog aan Duitsland op de 23ste augustus.

Verdun - zicht op wat destijds het slagveld was - 2022-10-29

De grote oorlog is begonnen, ze zal 4 jaar duren en zal ongeveer 10 000 000 militaire levens eisen en bij de burgers ongeveer 9 000 000 zonder de vele gewonden. Enkel aan militaire kant schat men het aantal op ongeveer 21 000 000.

Het zal de oorlog zijn van de loopgraven, de bombardementen met gas, een wapen dat nog nooit eerder gebruikt werd. Het begin van de luchtvaart tijdens een oorlog, de onderzeeërs, de eerste tanks. Kort gezegd een heel nieuwe manier van het oorlog voeren.

Iemand die niet in Verdun geweest is , kan zich het gruwelijke van zo’n oorlog niet voorstellen, en toch met moeite twintig jaar later, worden we weer ondergedompeld in een nieuwe oorlog die vijf jaar zou duren.

Wij hopen met deze site de herinnering aan deze gebeurtenissen levend te houden voor de jeugd, zodat ze er zich bewust van zijn en deze gebeurtenissen in hun gedachten blijven….

Verdun - een van de talrijke begraafplaatsen - 2022-04-16

 

 

© http://www.info-toerisme.be