Forten van Luik

De oorsprong van de gordel forten rond Luik moeten we gaan zoeken in de nasleep van de Oorlog tussen Duitsland en Frankrijk in 1870-1871 waar Duitsland de overwinning behaalde. Beide landen waren er nog op uit om zich aan elkaar te wagen enerzijds Frankrijk om zich te revancheren en Duitsland die rijker die er een flinke buit uit gehaald had en dat nog eens wilde herhalen. De dreiging kwam na 1871 eerst uit Frankrijk maar nadien meer en meer uit Duitsland.

België was er van bewust als zich dit scenario nog eens mocht herhalen dat deze oorlog wel eens door ons landje zou kunnen trekken.  Duitsland zou via België Frankrijk kunnen aanvallen of omgekeerd.

De Belgische regering besloot dan tussen 1880 en 1890 en forten rond Antwerpen, Namen en Luik te gaan bouwen.  Generaal Brialmont werd er voor aangesteld deze forten te bouwen. Dit hoofdstuk handelt over Luik, de andere steden zien we wel in een verder stadium en in hun eigen hoofdstuk.

Generaal Brialmont besloot 12 forten te bouwen in een straal van 7 km rond Luik met een onderlinge afstand van ca. 4 km. Hij koos voor 6 kleine forten en 6 grotere

Map met de ligging van de Forten rond Luik.

Deze forten waren:

 1. Barchon
 2. Evegnée
 3. Fléron
 4. Chaudfontaine
 5. Embourg
 6. Boncelles
 7. Flémalle
 8. Hollogne
 9. Loncin
 10. Lantin
 11. Liers
 12. Pontisse

Generaal Brialmont had ook aan de Belgische regering een extra fort gevraagd om het gat van Visé te dichten, dit werd hem geweigerd en zijn al gekende uitspraak was: “ U zult tranen van bloed huilen, omdat U dat fort niet gebouwd hebt”. De geschiedenis gaf hem uiteindelijk gelijk, want het was juist door dat gat dat de Duitsers in 1914 België binnendrongen.

Zicht op het gat van Visé vanuit het plateau van het Fort van Eben-Emael (2006)

De forten van na de Eerste Wereldoorlog zijn

 1. Eben-Emael
 2. Aubin-Neufchâteau
 3. Battice
 4. Tancrémont

 

Ingang van het Fort van Aubin-Neufchâteau (2006)

Er waren ook nog twee oudere forten aan deze verdediging toegevoegd dat waren het fort van:

 1. Het fort van de Citadel van Luik
 2. Het fort van la Chartreuse

Telkens wij een fort bezocht hebben zullen wij er hier informatie over plaatsen en ook de ter plaatsen genomen foto’s. Het parade paardje is natuurlijk het “Onneembare fort van Eben-Emael” dat uiteindelijk maar een paar uren stand hield tegen de Duitsers in 1940.

Binnen in het Fort van Lantin (2006)

 

© http://www.info-toerisme.be