Schaffen

Weliswaar heeft dit monument niets met de wereldoorlogen te maken maar wij hebben toch besloten het hier te publiceren. Dit monument bevindt zich niet ver van het trainingskamp van de paracommando’s in Schaffen. De tekst die hier op volgt is afkomstig van het informatiebord aan het monument.

Schaffen - Detmold monument 2009-06-25

26 juni 1963 – DETMOLD
Bij de deelneming aan het maneuver “LANCE ONE” in Duitsland, waren de 13 Cie en enkele radio-operateurs, allen van het 1ste Bataljon Parachutisten, opgestegen met vier C-119 toestellen om een valschermsprong uit te voeren.
Door de slechte weersomstandigheden echter kon de parachutage niet plaatsvinden en de vliegtuigen zetten koers naar het R.A.F. vliegveld van GUTERSLOH om te landen.
Bij het overvliegen van het militair oefenterrein werd een vliegtuig getroffen door een mortierbom. Een geweldige ontploffing volgde. Toch slaagde de piloot er in het vliegtuig gedurende enkele seconde in normale positie te houden, waardoor enkele parachutisten het vliegtuig konden verlaten.

Schaffen - Groot kruis aan het Detmold monument 2009-06-25


Sprongonderrichters, 1ste Sergeant-Majoor MAHIEU, 1ste Sergeant-Majoor FAUCONNIER en Adjudant LIHAU, een Kongolees kandidaat-sprongonderrichter, hielden zich bezig met de mannen in het vliegtuig, sprongonderrichter 1ste Sergeant-Majoor CHABOT stond aan de deur te helpen bij de uitgang.

Schaffen - Graven aan het Detmold monument 2009-06-25


De vijf bemanningsleden onder leiding van Luitenant-Kolonel KREPS, bleven eveneens op hun post.


Bemanning, sprongonderrichters en 29 parachutisten vonden er de dood.


Ze liggen hier begraven op het plein van Schaffen, waar ze ook hun eerste valschermsprongen uitvoerden.

Schaffen - Gedenksteen aan het Detmold monument 2009-06-25

 

.

© http://www.gvandeurzen.be